Herkese merhaba arkadaşlar. Beraber yeni bilgiler öğreneceğimiz ve gelişeceğimiz bir yazımıza daha hoş geldiniz. Bu yazımızda Composer ve Laravel hakkında bilgiler verecek ardından Laravel kurulumunu gerçekleştireceğiz. Bunları yaparak Larevel ile ilgili bilgiler paylaşacağımız bir seriye de böylelikle başlamış olacağız. Lafı çok fazla uzatmadan dilerseniz beraber öğrenmeye başlayalım 😊.
Composer Nedir ?
PHP ile geliştirdiğimiz projelerimizde belli amaçlar için birçok kütüphane kullanırız ve bu kütüphaneleri projelerimize ekleriz. İşte burada bize gerçekten çok kolaylık sağlayan Composer devreye girer. Composer ihtiyacımız olan kütüphanedeki PHP dosyalarını projelerimize dahil etmemize yardımcı olur. Bununla birlikte eğer kullandığımız kütüphanelere bir güncelleme gelirse ve bu güncellemeyi bizde kendi projemizde kullanmak istersek de kolay bir şekilde güncelleyebiliriz. Composer ın kısa ve öz bir şekilde ne olduğunu anladığımıza göre şimdi Windows için kurulumuna başlayabiliriz.
Composer Kurulumu (Windows)
Windows’ ta kurulumunu buraya tıklayarak indirebileceğiniz gibi bu siteye giderek de exe dosyasını indirebilirsiniz. Daha sonrasında ise karmaşaya gerek kalmadan ileri – ileri diyerek kurulumunu yapıyorsunuz fakat sadece 2. Aşamada php.exe yolunuzu belirmelisiniz. Hangi local programı(xampp vb.) kullanıyorsanız ona göre php’ yi bulup php.exe’ yi seçmeyi unutmayınız. Kurulum işlemini bitirdikten sonra ise CMD yi çalıştırarak şu komutu girmeniz gerekli;
composer
Karşınıza görselde ki gibi yazılar geldiyse Composer kurulumunuz başarılı olmuş demektir. Bu işlemleri yaptıktan sonra artık hem Laravel kurulumu çok kolaylaştı hem de içerisinde kullanmak istediğimiz kütüphaneleri ekleme, güncelleme ve kaldırma işlemlerini gerçekleştirebileceğiz. Laravel kurulumuna geçmeden önce Framework ün ne demek olduğunu öğrenmek Laravel i anlamada bizlere birazda olsa fayda sağlayacaktır. Gelin beraber bakalım neymiş bu Framework.
Framework Nedir ?
Programlama için yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da çatısı denebilir. Fonksiyonların hazır bir şekilde sunulduğu ancak yazılımcı tarafından bu fonksiyonlardan istediği kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir diyebiliriz. Bu yapıyı da kısaca böyle tanımladığımıza göre Laravel i anlatmaya başlayabiliriz ve sonrasında kurulum işlemine geçebiliriz.
Laravel Nedir ?
Web uygulamalarını daha hızlı ve kolay bir şekilde geliştirmeyi sağlayan, PHP ve OOP tüm nimetlerinden yararlanan, güvenlik açısından destek sağlayan ve açık kaynak kodlu bir PHP Framework tür.
“Web Sanatçılarının PHP Framework ü” sloganıyla kendisini özetler ve hakkını da verir.
Taylor Otwell tarafından oluşturulan Laravel, Haziran 2011’ deki ilk sürümünden bu yana, web geliştirme endüstrisinin PHP Framework sektöründe giderek daha popüler hale geldi.
Peki bu Framework ün bize kattığı avantajlar nedir ? gelin kısaca birde ona göz atalım.
Avantajları ;
-> En önemlisi ücretsizdir ve açık kaynak kodludur.
-> Sürekli geliştirilen ve geliştirici topluluğu geniş bir Framework tür.
-> Çeşitli güvenlik protokolleri içerisinde hazır halde bulunmaktadır.
-> Çoklu dil desteği yer almaktadır.
-> Dokümantasyonu anlaşılır bir dille yazılmıştır ve ayrıntılıdır.
-> Birden fazla dosya sistemine destek sağlar vb….
Diyerek daha da arttırılabilir. Laravel hakkında fikir sahibi olduğumuza göre artık kurulum işlemlerine geçiş yapabiliriz.
Laravel Kurulumu !
Artık Composer ve zaten kurulu olması gereken web sunucunuz ile kuruluma hazırsınız. Gelin Kuruluma başlayalım. İlk önce CMD yi açıyoruz ve aşağıda bulunan kodumuzu giriyoruz. Bu kodu girerek Laravel projemizi indirmiş oluyoruz. “proje-adi” yazan yeri kendinize göre boşluksuz bir şekilde girelim ki ileride bize bir sorun çıkarmasın.
compsoer create-project laravel/laravel proje-adi
Laravel projemizi indirme işlemi tamamlandıktan sonra dosya yapısının içerisine girmemiz lazım ve aşağıdaki kodumuzu yazarak dosyamızın içerisine giriyoruz;
cd proje-adi
Artık Laravel projemiz hazır ve geliştirilmeye hazır. Projemize gelin bir göz atalım. Bunun için sadece aşağıdaki kodumuzu girelim;
php artisan serve
Bu kod ile projemizin localhost ta açılmasını sağlıyoruz. Şimdi gelin bakalım tarayıcımıza http://127.0.0.1:8000 URL yi yazdığımızda çıkan sayfayla birlikte ilk projemizi oluşturmuş olduk 😊. Çıkacak olan sayfanın görünümüde bu şekilde olmalı.
Bu yazımda sizlerle Laravel in temellerini atmış bulunduk ve bir serinin başlangıcını da yapmış olduk. Bu serimizde Laravel e en baştan başlayarak beraberce öğrenmeye çalışacağız ve bir sonraki yazımızda ise Laravel de dosya yapısına bakacağız. Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim ve herkese iyi çalışmalar dilerim. Bir diğer yazımızda görüşmek üzere...
Burada Paylaş :
Sercan Sever Hakkında
Uşak Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Mezunuyum.
PHP Developer ( Laravel )
Laravel ile CMS kodluyorum....
Kahveden çok çaycıyımdır ☕.
Futbol ⚽ ve Masa Tenisi 🏓 Favori Spor Branşlarımdır.