Herkese merhaba arkadaşlar. Beraber yeni bilgiler öğreneceğimiz ve gelişeceğimiz bir yazımıza daha hoş geldiniz. Bu yazımızda Laravel’ in Dizin Yapısı’ na bakacağız. Yazımızda çok fazla detaya girmeden diğer yazılarımızda olduğu gibi anlaşılabilecek yani fikir sahibi olabileceğimiz bir yapıda basitçe anlatmaya çalışacağım. Lafı çok fazla uzatmadan dilerseniz beraber öğrenmeye başlayalım 😊.
Laravel diğer yazımızda da anlattığımız gibi MVC yapısını kullanır. Okumadıysanız buradan ulaşıp okuyabilirsiniz. Bir proje oluşturduğunuz zaman görseldeki gibi bir dosya yapısı oluşacaktır. Yapı sizlere biraz karmaşık gelse de ilerleyen zamanlarda yazılarımızı takip ederek veya kendiniz kurslar alarak öğrendikçe de bu yapılar sizlere hiç karışık gelmeyecektir. Artık gelin ilk dizinimizi incelemeye başlayalım 😊.
App Dizini
Uygulama klasörüdür. Controller ve Model dosyalarının bulunmasının yanı sıra Request , Middleware vb. önemli dizinlerin bulunduğu yerdir. Uygulamanızdaki sınıfların neredeyse tamamı bu dizinde yer alacak.
Bootstrap Dizini
Bu dizinde otomatik yüklenmesi gereken önyükleme ve yapılandırma dosyaları bulunur ayrıca performans optimizasyonu sağlamak için gerekli olan cache (önbellek) dosyaları burada saklanır. Bu dizinin tasarım için kullandığımız bootstrap ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
Config Dizini
Adından da anlayacağınız üzere ayar ve yapılandırma dosyalarının tümünü içerir.
Database Dizini
Veri tabanını yönetmek için bu alanı kullanırız. Bu dizinde migration, factory ve seed gibi alanları yönetebilirsiniz.
Public Dizini
Ortak dizin, projenin çalışma yeri desek yeridir. Gelen isteklerin üzerinden geçtiği index.php dosyasını içerir. Bu dizinde ayrıca Javascript, CSS vb. içerikleri de tutabiliriz.
Resources Dizini
Bu dizinde herhangi bir işlem yapılmamış (sıkıştırma, birleştirme vb.) dosyalar, görünüm(view) dosyaları ve dil dosyalarımız bulunur.
Routes Dizini
Bu dizin projeniz için gerekli olan rota yani yönlendirmeleri bulunduran dizindir.
Storage Dizini
Bu dizin uygulamanın depolama alanıdır. Uygulamamıza ait cache ve loglar tutmamızı sağlayan dizindir.
Test Dizini
Adından da anlayacağınız üzere uygulamanızın deneme aşamasında kullanacağınız testleri içerir.
Vendor Dizini
Bu dizinde composer ile yüklediğimiz paketler bulunur. Composer nedir ve kurulumu hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayarak yazımızdan öğrenebilirsiniz.
.env Dosyası
Projelerimizin temel bilgilerini içerir. Örneğin; proje adı, proje url, proje debug modu vb. içerikler bulunur.
Bu yazımda sizlerle Laravel Dizin Yapısı’ na basit bir şekilde göz atmış olduk. Bir sonraki yazımızda burada bulunan dizin yapılarının detaylarına giriş yapacağız ve Laravel’ e biraz daha hakim olmaya başladıktan sonra kodlamaya da giriş yapacağız. Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim ve herkese iyi çalışmalar dilerim. Bir diğer yazımızda görüşmek üzere...
Burada Paylaş :
Sercan Sever Hakkında
Uşak Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Mezunuyum.
PHP Developer ( Laravel )
Laravel ile CMS kodluyorum....
Kahveden çok çaycıyımdır ☕.
Futbol ⚽ ve Masa Tenisi 🏓 Favori Spor Branşlarımdır.